Of er sprake van veilingkosten is, verschilt van veilinghuis tot veilinghuis. In veel gevallen zijn deze kosten afhankelijk van meerdere factoren. Voordat je een bod uit gaat brengen, zou je daarom goed moeten kijken naar deze kosten.
Een simpele uitleg over hoe veilingkosten worden berekend
De veilingkosten worden aan de hand van meerdere criteria berekend. Wat deze criteria zijn, bepaalt elk veilinghuis voor zich. Sommige veilinghuizen rekenen bijvoorbeeld met een opgeldpercentage van 17%. Andere veilinghuizen rekenen alleen een commissie van bijvoorbeeld 10% of 15%.
De veilingkosten zijn in ieder geval de kosten die nog worden opgeteld bij het geboden bedrag. Heb je een bod uitgebracht op een woning dat geveild wordt? Dan moet je met de nodige veilingkosten rekening houden. Onder de veilingkosten vallen bijvoorbeeld ook de overdrachtsbelasting, de kosten voor de Kadastrale rechten, een honorarium voor een notaris en de kosten van de organisatie van de veiling. Het totaalbedrag kan hierdoor behoorlijk hoog oplopen.
Tip: wil je aan een veiling deelnemen? Doe héél goed onderzoek naar de veilingkosten die berekend worden. Elk veilinghuis heeft op haar website hier vee informatie over staan. Neem deze informatie aandachtig door en voorkom daarmee onverwachte verrassingen.